Pab je ustanova koja ima licencu za prodaju alkoholnih pića, koja tradicionalno uključuju pivo (kao što su ale, porter, lager…). To je opušteno društveno mesto za piće i zabavu, kao i veoma istaknuti deo Britanske, Irske, Novozelandske, Kanadske, Južnoafričke i Australijske kulture.  Na mnogim mestima, posebno u selima, pab je žarište zajednice.  U njegovom dnevniku iz 17. veka, Samuel Pepis opisao je pab kao “srce Engleske”.

Pabovi se mogu pratiti natrag još u doba rimskih konoba, kroz anglosaksonsku pivaru za razvoj sistema vezanih kuća u 19. veku.  Godine 1393. kralj Ričard II iz Engleske uveo je zakone da su pabovi morali da prikažu znak na otvorenom, kako bi ih lako videli prolaznici.  Većina pabova fokusira se na ponudi piva, i sportskih događaja, mimo akoholnih pića.  Svakako, pabovi često prodaju vina, alkoholna i bezalkoholna pića, obroke i grickalice.

Vlasnik, zakupac ili rukovodilac (vlasnik licence) je poznat kao vlasnik kuće ili publican. Pozivani kao njihovi “lokalni” od strane redovnika, pabovi se tipično biraju za njihovu blizinu kući ili poslu, dostupnost određenog piva, dobru hranu, društvenu atmosferu, prisustvo prijatelja (poznanica) i dostupnost rekreativnih aktivnosti kao što su pikado, tim za skittles i table za drustvene igre ili snooker.

Pub kviz je osnovan u Velikoj Britaniji sedamdesetih godina.  Ova vrsta zabave je postala hit čak i kod nas u Beogradu, a mi je zovemo kafana kviz, jer je kafana naravno naša verzija pub-a.  Bilo da je kafana ili pub, zovite ga kako god želite, samo jedno je najbitnije, a to je dobar provod i dobro zezanje.